Juulke dewaide
tatoeëerder
 www.instagram.com/juulkedewaide

‘In een park, vlakbij het centrum, samen met anderen’

Juulke Dewaide is tatoeëerder. Van kleins af aan was tekenen het enige dat ze wilde doen. Maar ze wilde niet naar de kunstacademie, waar tekenen slechts één van de vakken zou zijn. Omdat ze na de middelbare school nog niet wist hoe ze met tekenen haar geld kon en wilde verdienen, begon ze aan de vertaalacademie. Maar dat was niets voor haar. “Mijn vader heeft tattoos en nam me een keer mee naar een tattoo convention in Maastricht. Daar vroegen verschillende mensen aan mij ‘waarom ga jij dit niet doen?’ Vlak daarna liet ik mijn eerste tattoo zetten en besloot ik het vak te leren.”

Haar stijl beschrijft Juulke als illustratief. Ze droomt ervan die stijl nog verder te ontwikkelen. “Ik teken heel graag bloemen en dieren, zoals vossen, muizen, herten en uilen. Maar dat is natuurlijk niet het enige dat ik doe. Klanten hebben soms hele mooie ideeën. Ik vind het belangrijk dat zij zich op hun gemak voelen. En dat kan gemakkelijk doordat ik in mijn eentje werk, in een knusse, lichte ruimte.”

Voordat Juulke naar het Werkgebouw kwam, tatoeëerde ze op een andere bijzondere locatie: Kasteel Genbroek in Beek. “Een fantastisch pand op een prachtige plek, maar ook een beetje afgelegen. Ik had er weinig contact met andere ondernemers. Maastricht vond ik altijd al een leuke stad en leek me een betere locatie voor mijn business. Alle werkruimten die ik bekeek, waren heel duur, heel groot, of allebei. SAM wees me op het Werkgebouw. Het ligt in een park maar ook midden in het centrum. En het belangrijkste pluspunt is dat hier andere makers zitten die soms opdrachten samen doen, samen lunchen en elkaar helpen. Ik ben hier niet meer op mezelf aangewezen.”