12 september 2023, aankondiging

De Griend, een unieke samenwerking op een unieke locatie

Hoe een makersgemeenschap, een hotspot voor jongeren, een sociaal ondernemersproject tegen voedselverspilling en een woningbouwvereniging elkaar versterken.

De aanloop
Woningcorporatie Servatius zocht een tijdelijke gebruiker voor de voormalige garage op de Griend aan de Maas. Ze wisten uit verkennende gesprekken al dat het Werkgebouw een nieuwe, grotere locatie zocht. Samen gaan we de uitdaging aan om een mooie nieuwe plek in Maastricht vorm te geven. Dit wel nog onder voorbehoud van financiering.

Het Werkgebouw
Het Werkgebouw wil een markante plek voor lokale zelfstandige makers in Maastricht zijn. Zij doet dit door een actieve rol te spelen in het verbinden van makers, maatschappelijke initiatieven en de stad. Kernwaarden daarbij zijn: samen zelfstandig, klein is groot en levende bedrijvigheid. In de tien jaar dat het Werkgebouw nu op de Tapijnkazerne zit, is ze uitgegroeid tot een vaste waarde in de stad. We zijn toe aan een volgende fase van groei. Op de Griend biedt het Werkgebouw plaats aan ca 35 makers (tegen 15 nu) en is daarnaast ruimte voor andere partners.

De samenwerking
Het Werkgebouw is placemaker en beheerder van de Griendlocatie. Wij zetten met een aansprekend programma het gebouw op de kaart en nemen het beheer van Servatius uit handen. We zoeken actief naar samenwerking met partijen uit het sociaal-maatschappelijke en culturele veld. Stadsnomade is een oude vriend van het Werkgebouw, we zochten al eerder de samenwerking op. De Foodbank is sinds kort in beeld en zou een mooie toegevoegde waarde voor de Griendlocatie zijn. Samen willen we zorgdragen voor een aantrekkelijke locatie voor een zo divers mogelijk publiek, waarbij we actief de samenwerking met de buurt en de stad zoeken.

“Ik ben ontzettend trots op waar we als het Werkgebouw nu staan”, vertelt Jeanneke Brosky, initiatiefnemer en voorzitter bestuur: “In 2011 werd het idee geboren om een makerscollectief te vormen. Na een pilot als winkel in de Minckelersstraat kregen we voor twee jaar de kans om op de Tapijn een experiment te starten. Die twee jaar werden tien jaar en nu zijn we zo ver dat we een volgende stap gaan zetten. Zonder de aanpakkersmentaliteit en het doorzettingsvermogen van de deelnemers van het Werkgebouw – ook bij 5 graden onder nul in een niet verwarmd gebouw blijven werken – hadden we hier nu niet gestaan. Maar ook de steun van de gemeente en de vele positieve reacties van bezoekers, deelnemers aan workshops en omwonenden en niet te vergeten het vertrouwen van Servatius. Dat vervult me met grote dankbaarheid en vertrouwen dat we deze unieke locatie weer nieuw leven in zullen blazen.”

ontwerp:architect Jeroen Brosky
 
Op dit moment zijn we nog druk bezig met de ontwikkeling van de Griend. We zullen onze vorderingen op deze pagina bekend maken. Heb je vragen of ben je geïnteresseerd in een atelier? stuur ons dan een mail: 
info@hetwerkgebouw.nl