glas in lood maastricht
 dieter Lievens
 glazenier
www.glasinloodmaastricht.nl

‘Elkaar versterken en met elkaar delen’


Dieter Lievens van Glas in Lood Maastricht vond gekleurd glas altijd al mooi, vanwege de manier waarop het licht er doorheen valt en weerkaatst. Tijdens een schoolreis naar Parijs werd hij betoverd door een rozetraam in de Notre Dame. Jaren later begon het maken van glas in lood ramen als een hobby in de schuur. Nu werkt Dieter in opdracht voor allerlei klanten.

“Ik luister goed naar de klant en naar het gebouw. Ik ontwerp liever geen rare cartoon in een jaren 30 woning, maar doe het wel als de klant er echt op staat. Glas is een mooi materiaal dat bestaat in veel verschillende kwaliteiten en structuren. Het maken van een glas in lood raam is arbeidsintensief handwerk volgens een techniek die door de eeuwen heen nauwelijks is veranderd. Ik onderscheid me vooral door de nette afwerking.”

“De verhuizing naar het Werkgebouw was logisch. Hier heb ik meer ruimte en meer aanspraak. Ik ben zichtbaarder, ook voor toevallige voorbijgangers. De moed zakt je hier nooit in de schoenen, omdat je altijd iemand treft die hetzelfde al eens heeft meegemaakt. We versterken elkaar, delen soms elkaars klanten. De meubelmaker ontwerpt bijvoorbeeld de deur en ik het glas voor erin. Soms heb ik een ijzeren frame nodig van Rob. En als klanten niet uit de voeten kunnen met mijn ontwerp in potlood op papier, laat ik het door Chris digitaliseren.”

profielfoto: Harry Heuts