IJZERwerk
 Rob van Acker
lasser
 www.robvanacker.com

‘Mensen blij maken met iets wat ze niet konden vinden’


Ontwerper en lasser Rob van Acker is één van de pioniers van het Werkgebouw. Opgeleid als vormgever ontwikkelde hij een voorliefde voor het ontwerpen en maken van gebruiksvoorwerpen die je kunt begrijpen. Die gebruiksvoorwerpen maakt hij van metaal onder de toepasselijke bedrijfsnaam ijzerWERK. “Ik wil zien waar iets voor dient. Een iPhone is mooi, maar je ziet niet wat erachter zit, of hoe het werkt.”

“Ik heb op allerlei plekken in de wereld gewerkt in uiteenlopende vakgebieden: van filmmaker tot souvenir-ontwerper. Altijd op de manier en met de middelen van de lokale bevolking. Terug in Nederland ben ik me steeds meer gaan specialiseren in metaal. Ik bedenk vaak iets waarvan de klant helemaal niet weet dat het kan. Zoals het integraal verwerken van een wasrekje in een Frans balkon. Zo maak ik mensen blij door iets te ontwerpen waar ze al lang naar op zoek zijn, maar wat ze nergens kunnen vinden. Ik maak heel uiteenlopende dingen, groot en klein. Vaak in opdracht, soms vrij werk en af en toe een reparatie.”

“Om samen met vijf anderen de eerste stap naar het Werkgebouw te zetten, daar heb ik geen moment over getwijfeld. Pionieren vind ik leuk. Het voordeel van het Werkgebouw is dat ik zichtbaar ben en dat ik makkelijk met collega’s samenwerk. Daarnaast is het hier gezellig, er is een transparante structuur, we staan voor elkaar open en voelen elkaars energie.”