‘Het experiment is geslaagd’


Jeanneke Brosky is één van de initiatiefnemers van het Werkgebouw en zit in het bestuur. Ze werkt in het onderwijs als docent Nederlands, als trainer en als teamleider. Ze is dus geen ‘maker’ en heeft geen atelier in het Werkgebouw. Jeanneke is er wel vaak te vinden en ondersteunt de ondernemers op allerlei manieren.

“Ik reis veel en ben altijd erg gecharmeerd van plekken waar industrieel erfgoed en bedrijvigheid samenkomen. Zoiets wilde ik ook in Maastricht. Sterker nog, ik vond dat Maastricht zoiets nodig had. Het Werkgebouw is een lang gekoesterde droom: een figuurlijke bijenkorf bouwen vol bruisende bedrijvigheid waar door samenwerking de prachtigste ideeën en producten ontstaan. Ik geniet ervan dat mensen iets bedenken en ontwerpen dat nog niemand eerder heeft bedacht. Het is inspirerend als van oude materialen iets nieuws wordt gemaakt en als mensen uit verschillende disciplines samenwerken.”

“In het Werkgebouw zit doekracht. We gaan allemaal van het positieve uit, beginnen aan iets en zien wel of het werkt. Die doekracht wil ik bij mijn leerlingen ook stimuleren. Mijn baan in het onderwijs combineren met het bestuurswerk voor het Werkgebouw geeft me energie. Ik vind het geweldig dat ik de makers in het Werkgebouw kan faciliteren om hun ding te doen. Zij hoeven zich niet met de randzaken bezig te houden. Het begon als een experiment en ik vind het super cool dat we na een paar jaar kunnen zeggen dat het experiment is geslaagd.”