Kristy Bujanic
juweelontwerper
 www.kristybujanic.com

Verwondering geeft ideeën

Kristy Bujanic is juweelontwerper. Ze studeerde aan de academie in Hasselt en ontdekte daar haar grote liefde: het kunstjuweel. “Ik houd ervan om vanuit een bepaald gevoel te ontwerpen. Vaak vind ik dat gevoel in herinneringen en in materialen. Het meeste gevoel zit in producten die al eerder zijn gebruikt. Mijn puzzelsieraden zijn bijvoorbeeld volledig van gerecycleerd materiaal. Ik zoek telkens naar een balans tussen twee uitersten. Verfijnd en monumentaal. Statig en elegant. Door me te verwonderen over objecten krijg ik ideeën. Ik bedenk welke eigenschappen van een materiaal ik interessant en mooi vind en hoe ik dat naar voren kan laten komen. Experimenteren en nieuwe ontwerpen creëren, vind ik het leukste dat er is.”

Drie jaar lang werkte Kristy thuis. “Doordat ik hele dagen alleen was en steeds meer productie ging draaien, begon mijn creatieve vlammetje een beetje uit te doven. Dit vuurtje wilde ik opnieuw aansteken en ik ging op zoek naar een sociale en een centrale plek. Die vond ik bij het Werkgebouw.

“Thuis moest ik alles zelf uitzoeken. Hier heb ik mensen om mij heen die allemaal een eigen bedrijf hebben, met dezelfde vragen zitten of bepaalde kwesties ook al eens zelf meemaakten. Dus ik heb absoluut geen spijt van mijn keuze. Na een paar weken bij het Werkgebouw voelde ik me al een ander mens. Ik kom meer buiten, omdat ik naar mijn atelier moet. En dan heb ik ook nog eens heel veel licht en ruimte op mijn werkplek. Een fantastische plek voor nieuwe ontwerpen en nieuwe uitdagingen.”